| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Λογοτεχνία και Κινηματογράφος

Page history last edited by Νότα Σεφερλή 7 years, 7 months ago

  

Από τις λογοτεχνικές σελίδες

 

 

στα κινηματογραφικά πλάνα

 

 

Και από την κουζίνα του συγγραφέα

 

 

στην κουζίνα του σκηνοθέτη

 

 

Εισαγωγή

 

1. Λογοτεχνία και Κινηματογράφος: Μια σχέση με ιστορία

Από την εμφάνιση κιόλας της έβδομης τέχνης, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η λογοτεχνία τροφοδοτεί τον κινηματογράφο με μυθοπλαστικό υλικό. Έργα τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης λογοτεχνίας μεταφέρονται στον κινηματογράφο ή εμπνέουν τους κινηματογραφικούς δημιουργούς, με αποτέλεσμα, ως επί το πλείστον, θετικό για τις δύο αυτές μορφές τέχνης. Λογοτεχνικά έργα, που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό, έγιναν μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως και λογοτεχνικά έργα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, αναδείχθηκαν μέσω της κινηματογραφικής τους μεταφοράς και βρήκαν τη θέση τους στις λίστες των ευπώλητων.

 

     

 

2. Μπορεί να ερευνηθεί η σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου;

Αν και συχνά διατυπώνεται η άποψη ότι οι κινηματογραφικές απόπειρες της μεταφοράς ενός λογοτεχνικού κειμένου υστερούν μπροστά στην υπεροχή της λογοτεχνίας, άνθρωποι που ασχολούνται με τη θεωρία του κινηματογράφου άρχισαν να διερευνούν συστηματικά τη σχέση αυτή και να θεμελιώνουν μεθόδους ανάλυσης, προσπαθώντας να δείξουν ότι πρόκειται για διαφορετικές μορφές τέχνης. Επομένως, το μέτρο (ή το κριτήριο) σύγκρισης δεν μπορεί να είναι η πιστότητα μιας ταινίας στο αντίστοιχο λογοτεχνικό κείμενο. Η λογοτεχνία, ως τέχνη του λόγου, αξιοποιεί τους δικούς της τρόπους και κώδικες, για να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη. Ο κινηματογράφος, ως τέχνη του πλάνου, αξιοποιεί, πάλι, τους δικούς του τρόπους και κώδικες, για να επικοινωνήσει με το θεατή. Υπάρχει όμως και στις δύο τέχνες ένα καίριο σημείο συνάντησης. Και οι δύο αφηγούνται ιστορίες. Το πόσο καλά το κάνουν εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιούν τους δικούς τους, ιδιαίτερους, κώδικες. Τις δικές τους, ιδιαίτερες, αφηγηματικές τεχνικές.

 

  

 

3. Ποια μέθοδος ερευνά τη σχέση λογοτεχνίας κινηματογράφου;

Εφόσον πρόκειται για αφηγηματικές τέχνες, η επιστήμη της αφηγηματολογίας μπορεί να προσφέρει σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν τη σχέση λογοτεχνίας - κινηματογράφου όλον εκείνο τον μεθοδολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για μια συγκριτική προσέγγιση και ανάλυση λογοτεχνικού και κινηματογραφικού κειμένου. Η επιστήμη της αφηγηματολογίας μελετά την τέχνη της αφήγησης, δηλαδή όλα τα στοιχεία που οικοδομούν την αφήγηση. Τέτοια στοιχεία είναι, για παράδειγμα, η ιστορία (story, μύθος), η πλοκή, η αφηγηματική σειρά ή τάξη, ο αφηγηματικός ρυθμός, ο αφηγητής, η οπτική γωνία, η εστίαση, τα πρόσωπα και ο ρόλος τους, η αφήγηση, η περιγραφή, ο διάλογος και πολλά άλλα.

 

        

 

4. Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος που ερευνά τη σχέση λογοτεχνίας κινηματογράφου; 

Υπάρχει ιδιαίτερος κλάδος που ερευνά τη σχέση αυτή και εντάσσεται στις κινηματογραφικές σπουδές που διδάσκονται πλέον σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Στη χώρα μας δεν υπάρχει, προς το παρόν, κρατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο να εστιάζεται στην κινηματογραφική θεωρία και έρευνα. Υπάρχουν όμως ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου.

 

       

 

5. Γιατί ένα τέτοιο θέμα αποτελεί αντικείμενο του μαθήματος "ερευνητική εργασία";

Η σχέση μας με την αφήγηση εδραιώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, μέσω των παραμυθιών, που, ως παιδιά, μας άρεσε να τα ακούμε ξανά και ξανά. Η σχέση αυτή απλώνεται και βαθαίνει καθώς ερχόμαστε σ' επαφή με τα πρώτα αναγνώσματα και ταινίες που αφηγούνται ιστορίες. Με την είσοδο στον εγγραμματισμό (σχολείο) κατακτούμε σταδιακά τα μεθοδολογικά εργαλεία ανάγνωσης της λογοτεχνίας - αλλά και του κινηματογράφου. Στο λύκειο είμαστε ήδη εξοικειωμένοι και εξοικειωμένες με τις τεχνικές ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων. Πολλοί/ές από μας αγαπάμε τη λογοτεχνία και ακόμα περισσότεροι/ες τον κινηματογράφο. Η ενασχόλησή μας, επομένως, μ' ένα τέτοιο θέμα μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, με τη ματιά του ερευνητή και της ερευνήτριας, τη διαδικασία μεταφοράς του λογοτεχνικού κειμένου στην κινηματογραφική οθόνη. Με όπλα την περιέργεια και την αγάπη για τις δύο αυτές μορφές τέχνης, είμαστε έτοιμοι/ες να μπούμε στην κουζίνα του συγγραφέα και του σκηνοθέτη και να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά της τέχνης τους.

 

        

 

 

6. Τι θα ερευνήσουμε;

Την ιστορία της σχέσης λογοτεχνίας - κινηματογράφου

Τους καρπούς της σχέσης αυτής

Τα μαγικά συστατικά και των δύο τεχνών

Παραδείγματα μεταφοράς λογοτεχνικών έργων σε κινηματογραφικά 

 

 

7. Από πού θα αντλήσουμε υλικό;

Εκτός από τις έντυπες πηγές μπορούμε να αντλήσουμε υλικό και από ηλεκτρονικές: Πηγές   

 

FrontPage

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.